d: n"' Rookworst anno 1850 Vijf pond rundvleesch, 5 pond mager var- kensvleesch, 2 pond spek, twee en een half lood grove witte peper, een half lood kruidnagelen, 12 lood zout ruim gewogen. Vleesch en spek zeer fijn te hakken en goed door elkander te werken, in wijde darmen vast te stoppen en een nacht te drogen han gen. Dan neemt men 4 lood fijn zout en salpeter, en wrijft ze daarmede in. Drie we ken te laten rooken, zoodat ze niet te hard worde. Afb. 3: Een groep kinderen bij enkele enorme sneeuwballen in de winter van 1939-1940, op de hoek van de Sta tionsstraat en Wassenaarstraat. Foto: Mevr. Veraart. Roode kool anno 1850 Snijd ze heel fijn, doe er bij een bierglaasje wa ter, evenveel azijn, een lepel stroop, een weinig peper, en notemuskaat, en zout naar verkie zing, en laat dit 4 uren langzaam stoven. Men kan er ook zure appelen bij doen. maar neemt dan minder azijn. Bloedworst anno 1850 Men roert het warme varkensbloed zoo lang, tot alle vellen en vezels er uit zijn, en giet het door eene zeef. De varkenstong en wat spek tot dobbelsteentjes snijdende, ver mengt men met het bloed, onder bijvoeging van zout, peper, gruis van nagelen en wat roggebloem, stopt het in ossedarnten, hangt ze in lauw water over, en neemt ze er uit, zoodra ze koken, om het bar sten te beletten. 7 Afb. 4: Twee jongedames zijn verwik keld in een sneeuwballengevecht bij de Jeugdherberg Klavervelden. Foto: C. van Boesschoten, 1940-1950. Collectie HCM. T jS iWT a r 1 H i w. Alb. 5: Een kind op een slee op de besneeuwde Kijk in de Pot (1940-1950). Collectie HCM. Sneeuwballen anno 1850 Een half pond meel, een kopje zoete melk eerst gekookt, en dan het meel daarin gestrooid, dan ge roerd tot het gaar is, zoodat het niet meer aan het mes blijft hangen; dan 12 eieren daarin ge daan, de helft met, en de helft zonder wit, voorts geklopt tot het effen is en in ongezouten boter Zuurkool anno 1850 De kool wascht men eenmaal af, en is zij daardoor te flauw gewor den, dan voegt men er een scheutje azijn bij, en kookt ze nu, van tijd tot tijd omschuddende, tot ze bijna droog is, en laat er nu nog eene klont boter in smelten. Men kan ze ook stoven met pekelspek of worst; sommigen nemen ook rookspek. Literatuur: De recepten van de winterse kost in deze WARdTAAL zijn alle afkomstig uit: Betje de Goedkoope Keukenmeid (G.B. van Goor Zonen, Den Haag, 1850). Verzameling van Beproefde Voor schriften, om lekker te Koken en te Braden, te Stoven en te Bakken, In te leggen, enz., enz. benevens eenige door de ondervinding voor goed erkende Huismiddelen. Couwenhoven, R - Het Schaatsen- rijdersboek: gedenkboek bij het 50-jarig jubileum van de Landelijke Vereniging van Schoonrijders (Haarlem, 1996). Diekstra, R. - Schaatsend Nederland door de eeuwen heen (Kampen, 2000). Vanwesenbeeck, C. - Bergen op Zoom, Stad aan het water. 100 jaar toerisme en recreatie. 1894-1994 (Bergen op Zoom, 1994). Heb je vragen of opmerkingen? Surf naar: www.geschiedkundigekringboz.nl 1 6 6 16 7 wHrPtRHL e bloemen staan op de ramen. Alleen in de woonkamer en in de keuken brandt er een kachel. In de rest van het huis is het slechts een paar graden boven het vriespunt. Met een dikke trui en een warme kruik stap je 's avonds in bed. De ijzige wind komt door kieren het huis binnen. Als je 's morgens wakker wordt moet je naar het toilet, buiten. Door de sneeuw over de achterplaats. Dan is het hartje winter! varkensbloed. Het bloed moest je laten drogen op de handen en vervolgens met terpentine er af wassen. Om van winterhanden af fe ko men moest je een oplossing ma ken van een half lood (een lood is 50 gram) salmiak en een half lood gewoon zout in een glas water. Deze oplossing moest je van tijd tot tijd op je winterhan den smeren. Je kon er ook een zalfje op smeren daf je maakfe van goed gewassen aardbeien en zoete olie. Deze zalf zou ook pïflREl HflL voor wintervoeten zeer heilzaam zijn. Daarnaast was het ook goed de winterhanden en -voe ten te weken in een bad van sparrentwijgen die minstens een uur of vier hadden staan koken. Een aftreksel van zes in stukjes gesneden kastanjes op een liter water zou ook goed helpen. Vroeger leden de mensen dan wel veel kou, maar het was altijd een gezellige tijd: het huiselijk geluk kon in de winterse dagen niet op! En als het gesneeuwd had dan gingen de kinderen naar buiten om sneeuwpoppen te maken op de stoep (afbeel ding 3). Of ze hielden sneeuw ballengevechten in het bos (af beelding 4) of gingen sleetje rij den op de Kiek (afbeelding 5). En na een lange dag buiten in de kou kwamen ze verkleumd thuis, Met bevroren handen en voeten als ijsklompjes. Daar wist moeder dan wel raad mee. Want moeder had allerlei huis- tuin-en-keukenmiddeltjes tegen de kwaaltjes die de winter met zich meebracht, De dokter was erg duur en werd daarom alleen in noodgevallen te hulp geroe pen. En waarom zou je naar een dokter gaan als je zelf met krui den en huismiddeltjes de win terse kwaaltjes kon verhelpen? Bij ernstige kou kreeg je soms last van winterhanden, waarbij de huid van je hand blauwrood wordt en opzwelt. Soms gaat de huid zelfs zweren. Om te voorko men dat je 's winters last kreeg van winterhanden, moest je ze in het najaar wassen in vers, warm ukenmiddeltjes tegen het najaar wassen in vers, warm sten te beletten. bedruipen mei rprr,#iuat een kon! Behalve winterhanden zijn er na tuurlijk ook nog andere kwaaltjes die in de winter veel voorkomen, bijvoorbeeld verkoudheid. Om van verkoudheid en hoest af te komen moest je een vel papier bedruipen met kaarsvet, onge- y tt -li *f .mi it -I ti li' b g veer een gulden dik. Als het kaarsvet gestold was druppelde je er 10 tot 12 druppels kruidna gelolie op. Dit papier legde je op je borst. Verder werden allerlei soorten thee gedronken om de hoest en de verkoudheid te stoppen: thee van brandnetels of vlierbloesem bijvoorbeeld. Zwartebessensap of melk met cognac (alleen voor volwasse nen!) zou ook goed helpen. Dan zijn er nog gesprongen lip pen, Om dat tegen te gaan moesten de lippen ingesmeerd worden met een zalfje van sper maceti (vet uit de schedel van potvissen), goede slaolie en was. Zijn de lippen al gebarsten, dan is er een wonderlijk middel: door het vliesje dat aan de binnen kant van een ei zit over de bar sten heen te plakken, zouden de lippen snel en rustig kunnen ge nezen. Naast de hier genoemde mid deltjes zijn er nog een heleboel andere: iedere moeder had haar eigen middeltjes om haar kinderen van de winterse kwaal tjes te genezen.

Periodieken

De Waterschans | 2005 | | pagina 16