en de theeblaadjes. Dat er al decenia lang
serieus wordt gewerkt in IJssalon Crusio blijkt
ook uit de prijzen die zij nationaal behalen.
Coen: Kiona gaat ieder jaar in verschillende lan
den langs thee- en koffieplantages. Zo is ze vorig
jaar in een paar weken meerdere plantages in
Japan en China langs gegaan. Ze praat daar met
de lokale boeren, kijkt hoe alles verwerkt wordt
en proeft de verschillende melanges. Ze werkt na
tuurlijk in een mooie omgeving en je kan er heer
lijk eten, maar het is in feite keihard werken.
"Soms voelt het als vakantie, maar het is
gewoon keihard werken."
Coen: Wanneer we de thee hebben geselecteerd,
halen we die naar Nederland zonder tussenper
soon. Vervolgens gaan we aan de slag met het ma
ken van recepten: de juiste temperatuur, de juiste
hoeveelheid blaadjes, de lekkerste combinaties
en die zetten we ook op de blikken waarin we de
thee verkopen. Deze thee uit Japan, China, Taiwan
en Nepal verkochten we in eerste instantie alleen
exclusief in de zaak hier, maar andere restaurants,
hotels en koffiezaakjes, zowel in Nederland als in
België, Engeland en Oostenrijk, wilden de thee ook
verkopen en daarom hebben we de distributie uit
gebreid. We delen alle informatie met de klant en
trainen de bedrijven die bij ons inkopen ook in het
correct zetten van de thee, zodat ze hun klanten
de juiste smaakbeleving ervaren. Deze tak van het
bedrijf groeit dus enorm.
naar is. Daarnaast proberen we met de fruitsoor-
ten van het seizoen mee te gaan. Er is bijvoorbeeld
een tijd voor abrikozen. We wachten tot ze rijp zijn
en dan komt het abrikozenijs op de kaart.
"We maken alles zo vers en zo puur
mogelijk."
In Nederland is het mogelijk om vers fruit over
een langere periode in te kopen, maar hoe
werkt dit met de tropische fruitsoorten?
Coen: Voor het tropische fruit, zoals mango's,
ananas en abrikozen, dat niet uit Nederland komt,
gebruiken we fruit dat in het land van herkomst is
gepureerd en ingevroren. Dat is in mijn ogen ook
fruit. Mango is zelfs mijn persoonlijke favoriete
ijssmaak. Voor de ijssalon is het ook nodig om naar
deze verschillende soorten puree uit te wijken, om
dat je het lekkerste ijs alleen kan maken van over
rijp fruit. Het suikergehalte is dan het hoogst en de
smaak het meest intens. Maar de periode waarin
het tropische fruit rijp of overrijp beschikbaar is,
is erg kort, en de prijs van het fruit is extreem
hoog. Om die reden moeten we uitwijken naar de
verschillende soorten fruitpuree. Maar buiten deze
uitzonderingen kopen we alles zelf vers in. Voor de
notensmaken kopen we verse noten. Die roosteren
en pureren we om er vervolgens ijs van te maken.
Coen Crusio en zijn vriendin en zakenpartner
Kiona Malinka (29) proberen en selecteren al
les zelf (afb.8). Dit geldt ook voor de koffiebonen
Afb. 9: Zicht in de Wouwsestraat naar het oosten, ca. 1915. Prentbriefkaart: collectie het Markiezenhof (SWOP028).
107
De Waterschans 3 - 2015