en de theeblaadjes. Dat er al decenia lang serieus wordt gewerkt in IJssalon Crusio blijkt ook uit de prijzen die zij nationaal behalen. Coen: Kiona gaat ieder jaar in verschillende lan den langs thee- en koffieplantages. Zo is ze vorig jaar in een paar weken meerdere plantages in Japan en China langs gegaan. Ze praat daar met de lokale boeren, kijkt hoe alles verwerkt wordt en proeft de verschillende melanges. Ze werkt na tuurlijk in een mooie omgeving en je kan er heer lijk eten, maar het is in feite keihard werken. "Soms voelt het als vakantie, maar het is gewoon keihard werken." Coen: Wanneer we de thee hebben geselecteerd, halen we die naar Nederland zonder tussenper soon. Vervolgens gaan we aan de slag met het ma ken van recepten: de juiste temperatuur, de juiste hoeveelheid blaadjes, de lekkerste combinaties en die zetten we ook op de blikken waarin we de thee verkopen. Deze thee uit Japan, China, Taiwan en Nepal verkochten we in eerste instantie alleen exclusief in de zaak hier, maar andere restaurants, hotels en koffiezaakjes, zowel in Nederland als in België, Engeland en Oostenrijk, wilden de thee ook verkopen en daarom hebben we de distributie uit gebreid. We delen alle informatie met de klant en trainen de bedrijven die bij ons inkopen ook in het correct zetten van de thee, zodat ze hun klanten de juiste smaakbeleving ervaren. Deze tak van het bedrijf groeit dus enorm. naar is. Daarnaast proberen we met de fruitsoor- ten van het seizoen mee te gaan. Er is bijvoorbeeld een tijd voor abrikozen. We wachten tot ze rijp zijn en dan komt het abrikozenijs op de kaart. "We maken alles zo vers en zo puur mogelijk." In Nederland is het mogelijk om vers fruit over een langere periode in te kopen, maar hoe werkt dit met de tropische fruitsoorten? Coen: Voor het tropische fruit, zoals mango's, ananas en abrikozen, dat niet uit Nederland komt, gebruiken we fruit dat in het land van herkomst is gepureerd en ingevroren. Dat is in mijn ogen ook fruit. Mango is zelfs mijn persoonlijke favoriete ijssmaak. Voor de ijssalon is het ook nodig om naar deze verschillende soorten puree uit te wijken, om dat je het lekkerste ijs alleen kan maken van over rijp fruit. Het suikergehalte is dan het hoogst en de smaak het meest intens. Maar de periode waarin het tropische fruit rijp of overrijp beschikbaar is, is erg kort, en de prijs van het fruit is extreem hoog. Om die reden moeten we uitwijken naar de verschillende soorten fruitpuree. Maar buiten deze uitzonderingen kopen we alles zelf vers in. Voor de notensmaken kopen we verse noten. Die roosteren en pureren we om er vervolgens ijs van te maken. Coen Crusio en zijn vriendin en zakenpartner Kiona Malinka (29) proberen en selecteren al les zelf (afb.8). Dit geldt ook voor de koffiebonen Afb. 9: Zicht in de Wouwsestraat naar het oosten, ca. 1915. Prentbriefkaart: collectie het Markiezenhof (SWOP028). 107 De Waterschans 3 - 2015

Periodieken

De Waterschans | 2015 | | pagina 11