Sinds drie jaar wordt ook al het gebak in huis gemaakt door banketbakster Marissa. Coen: Marissa komt aan het begin van de middag wanneer er niet meer zoveel ijs gemaakt wordt. 's Middags staat het in de werkruimte dan helemaal vol met taarten. De keuken is heel smal, maar het lukt altijd wel. Voorheen werden de taarten ook vers gemaakt door iemand buiten het bedrijf, maar we wilden steeds meer dingen veranderen aan de re ceptuur van het gebak. Dus we dachten: we kopen een oven en doen het zelf. Nu kunnen we helemaal zelf bepalen wat we aanbieden aan onze gasten; van de smaak van het gebak tot de textuur van de koek jes bij de koffie toe. Dat is echt gaaf. De soorten koekjes kunnen meerdere keren op één dag ver anderen en ze zijn altijd lekker warm en vers. Niet alleen in het ijs, maar ook in het gebak passen we ons aan het seizoen aan. Er zijn lekkernijen die al tijd op de kaart staan, zoals appelgebak of choco ladetaart van Oreokoekjes. Die laatste is echt populair. Daarbuiten maken we dit seizoen meer recepten met noten en citroen. Coen heeft veel personeel van verschillende leeftijden in dienst (afb.10). Toch zijn ook in de dagelijkse bezigheden op de werkvloer veran deringen te bespeuren. Coen: Voorheen kon ieder personeelslid overal in de ijssalon werken, omdat aan iedereen alle taken werd geleerd. Nu hebben we mensen in dienst voor alleen de verkoop, de bediening of de afwas. Dat zorgt ervoor dat iedere werknemer zich op zijn eigen taak kan richten en daar goed in kan worden; als hij of zij dat niet al is,natuurlijk. Dat werkt heel goed. De oude manier zou nu niet meer werken. In een echt restaurant hebben werknemers ook slechts één taak. De kok haalt bijvoorbeeld ook niet de vuile borden van tafel. De naam Crusio doet een Italiaanse afkomst vermoeden. Coen: Ja, toch is dat niet zo. De familie komt oor spronkelijk uit Wallonië. De naam is verbasterd van Busio. Weinig mensen weten dit. Een tijd gele den was er echter een man uit Limburg met Busio als achternaam in de winkel en hij wist dat we fa milie waren. Dat was geweldig. Ik laat het meestal in het midden wanneer mensen vermoeden dat we van Italiaanse afkomst zijn. Er wonen natuurlijk ook Crusio's in Italië en Portugal, dus het is be grijpelijk dat men dat vermoedt. Als ik in Italië op vakantie ben, spreken de Italianen ook vrijwel altijd automatisch Italiaans tegen me. Ondanks de veranderingen blijft Crusio een familiezaak. Coen: Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit zal ver huizen. Mijn familie woont al ruim driehonderd jaar in Bergen op Zoom. Hier ligt onze historie en het is een deel van mij. Het is natuurlijk hard werken en uiteraard altijd wanneer anderen vrij zijn en wanneer het mooi weer is, maar het is het zeker waard. Ik zou het vak en de zaak later graag doorgeven, maar juist omdat dit werk zo veeleisend is, kan je het niemand opdringen. Ik zou mijn kinderen er vrij in laten, zo als mijn vader mij vrij liet om de keuze te maken. Noot: Afb. 10: IJs en pret bij IJssalon Crusio. Foto: BNDeStem 12 maart 2013. Afb. 11: Al in 1978 bood Adrie Crusio koffie aan in Crusio's Koffieshop. Foto: collectie het Markiezenhof, Cees Vanwesenbeeck (SWOP104). 1 Vriendelijke dank aan Hans Jordans voor de aanvullende (biografische) gegevens over de familie Crusio. De Waterschans 3 - 2015 108

Periodieken

De Waterschans | 2015 | | pagina 12