IJSSALON CRUSIO HEROPEND aan het werk in de stad. Tijdens de oorlog mochten de ijscomannen maar één uur per dag ijs verko pen. Dat was, naar ik heb vernomen, een heel druk moment van de dag. Na de Tweede Wereldoorlog nam mijn opa, Cees Crusio, het bedrijf over en hij breidde het samen met zijn broer Adrie Crusio ver der uit. Zij hadden uiteindelijk tien ijskarren. besloten zij in 1965 om niet langer snoepgoed te verkopen en te stoppen met de ijskarren. Vanaf dat moment verkochten zij alleen nog maar ijs vanuit de twee zaken in de Wouwsestraat. "IJs maken is nog een echt ambacht." Cees Crusio opende met zijn vrouw Annie offi cieel IJssalon Crusio in 1963 (afb.3 en 4). Cees leidde vanaf 1975 zijn zoon Gerard op in de ijs salon en ongeveer vijf jaar later nam Gerard de firma over. Coen werd op zijn beurt op dezelfde wijze opgeleid door zijn eigen vader Gerard. Coen: Na het afronden van mijn middelbare school in 2000 begon ik met werken in de ijssalon, waar ik het vak al grotendeels had geleerd van mijn opa Cees en mijn vader. Werken in de ijssalon was iets dat ik al van jongs af aan wilde doen. Je denkt dat het eigenlijk de meest logische keuze is om de zaak over te nemen en juist daarom heb ik heel goed nagedacht of er niet iets anders was dat ik toch liever wilde doen. Toch was dit wat ik echt wilde en er kon geen twijfel meer over bestaan. Om zelf een ijssalon te beginnen is nooit bij me opgekomen. Je kan ook niet zomaar beginnen. Je moet het vak echt leren en dat doe je niet op een school. Het is nog een echt ambacht. Het meeste, de basis met name, heb ik echt van mijn vader geleerd. Natuurlijk heb ik wel een aantal cursus sen gevolgd om mijn kennis van het ijs maken te vergroten. Deze waren uiteraard altijd in de winter. Toch bereiden de cursussen je niet helemaal voor op wat je in je eigen zaak gaat doen. De technische dingen, zoals hoe je de verhouding bepaalt van ingrediënten, zijn hetzelfde, maar vervolgens moet je alles opnieuw ontdekken in je eigen keuken. "Op iedere hoek van de straat moet zo ongeveer een karretje hebben gestaan." Evenals haar schoonzus Cor in Wouwsestraat 44, verkocht Annie Crusio vanaf 1953 hoofd zakelijk snoepgoed uit het boulangeriezaakje in het pand De Gulden Kop (Wouwsestraat 10). Beiden verkochten ijs slechts als bijproduct. Coen: Mijn oma had een apart raam aan de straatkant van Wouwsestraat 10, van waaruit ze 's avonds alleen nog ijs verkocht. Maar omdat er, toen het winkelcentrum groeide, zoveel ijs werd verkocht vanuit de zaak en zowel mijn opa als Adrie het daarmee steeds drukker kregen, C CRUSIO §)iiAi i Afb. 3: De twee jongetjes rechts zijn Wim en Gerard Crusio op jonge leeftijd. Rechts Annie Crusio in de deuropening van Wouwsestraat 10, ca. 1960-1970. Foto: collectie het Markiezenhof (SWOP072). Wij leJBCen hri (üncBÉ1" bi 'c del*!1 dal M woensdag 17 februari Offl 3 UUf onze geheel gemademtveefd* nl w&fifcn Door aarsehaf van Ket ellirmiruwile ^buffel zijn wij in sfeer U ern rra; eroler assortiment dart vscrttrwn ir laveren o a iitcne'iwrton ijitoujtei, ijiMJiMn, ijmholel*. ntittaJinkrii koffie mei gebak. Uw bezoek lullen wij iser M CWi|S Melleo. WOUWSESTRAAT 10 TEL,32 39 Afb. 4: Advertentie van de heropening van IJssalon Crusio, 1965. Foto: collectie Hans Jordans. 103 De Waterschans 3 - 2015

Periodieken

De Waterschans | 2015 | | pagina 7