IJSSALON CRUSIO
HEROPEND
aan het werk in de stad. Tijdens de oorlog mochten
de ijscomannen maar één uur per dag ijs verko
pen. Dat was, naar ik heb vernomen, een heel druk
moment van de dag. Na de Tweede Wereldoorlog
nam mijn opa, Cees Crusio, het bedrijf over en hij
breidde het samen met zijn broer Adrie Crusio ver
der uit. Zij hadden uiteindelijk tien ijskarren.
besloten zij in 1965 om niet langer snoepgoed te
verkopen en te stoppen met de ijskarren. Vanaf dat
moment verkochten zij alleen nog maar ijs vanuit
de twee zaken in de Wouwsestraat.
"IJs maken is nog een echt ambacht."
Cees Crusio opende met zijn vrouw Annie offi
cieel IJssalon Crusio in 1963 (afb.3 en 4). Cees
leidde vanaf 1975 zijn zoon Gerard op in de ijs
salon en ongeveer vijf jaar later nam Gerard de
firma over. Coen werd op zijn beurt op dezelfde
wijze opgeleid door zijn eigen vader Gerard.
Coen: Na het afronden van mijn middelbare school
in 2000 begon ik met werken in de ijssalon, waar
ik het vak al grotendeels had geleerd van mijn opa
Cees en mijn vader. Werken in de ijssalon was iets
dat ik al van jongs af aan wilde doen. Je denkt dat
het eigenlijk de meest logische keuze is om de
zaak over te nemen en juist daarom heb ik heel
goed nagedacht of er niet iets anders was dat ik
toch liever wilde doen. Toch was dit wat ik echt
wilde en er kon geen twijfel meer over bestaan.
Om zelf een ijssalon te beginnen is nooit bij me
opgekomen. Je kan ook niet zomaar beginnen. Je
moet het vak echt leren en dat doe je niet op een
school. Het is nog een echt ambacht. Het meeste,
de basis met name, heb ik echt van mijn vader
geleerd. Natuurlijk heb ik wel een aantal cursus
sen gevolgd om mijn kennis van het ijs maken te
vergroten. Deze waren uiteraard altijd in de winter.
Toch bereiden de cursussen je niet helemaal voor
op wat je in je eigen zaak gaat doen. De technische
dingen, zoals hoe je de verhouding bepaalt van
ingrediënten, zijn hetzelfde, maar vervolgens moet
je alles opnieuw ontdekken in je eigen keuken.
"Op iedere hoek van de straat moet zo
ongeveer een karretje hebben gestaan."
Evenals haar schoonzus Cor in Wouwsestraat
44, verkocht Annie Crusio vanaf 1953 hoofd
zakelijk snoepgoed uit het boulangeriezaakje
in het pand De Gulden Kop (Wouwsestraat 10).
Beiden verkochten ijs slechts als bijproduct.
Coen: Mijn oma had een apart raam aan de
straatkant van Wouwsestraat 10, van waaruit ze
's avonds alleen nog ijs verkocht. Maar omdat
er, toen het winkelcentrum groeide, zoveel ijs
werd verkocht vanuit de zaak en zowel mijn opa
als Adrie het daarmee steeds drukker kregen,
C CRUSIO
§)iiAi i
Afb. 3: De twee jongetjes rechts zijn Wim en Gerard Crusio
op jonge leeftijd. Rechts Annie Crusio in de deuropening
van Wouwsestraat 10, ca. 1960-1970. Foto: collectie het
Markiezenhof (SWOP072).
Wij leJBCen hri (üncBÉ1" bi 'c del*!1 dal M
woensdag 17 februari
Offl 3 UUf
onze geheel gemademtveefd*
nl w&fifcn
Door aarsehaf van Ket ellirmiruwile ^buffel zijn wij in sfeer U
ern rra; eroler assortiment dart vscrttrwn ir laveren o a
iitcne'iwrton ijitoujtei, ijiMJiMn, ijmholel*. ntittaJinkrii
koffie mei gebak.
Uw bezoek lullen wij iser M CWi|S Melleo.
WOUWSESTRAAT 10 TEL,32 39
Afb. 4: Advertentie van de heropening van IJssalon Crusio,
1965. Foto: collectie Hans Jordans.
103
De Waterschans 3 - 2015