Je hebt dan je eigen ingrediënten, een eigen recept, een andere machine waarmee je het ijs maakt en een andere machine waar je het ijs in bewaart. "Het meeste heb ik echt van mijn vader geteerd." Toen Coen de firma van zijn vader Gerard over nam en opnieuw vernieuwde, was zijn groot vader Cees niet meer in leven, toch hebben Gerard en zelfs Coen na hem lang op de 'ou derwetse' manier gewerkt met de inmiddels gedateerde machines (afb.5). Coen: Er was een grote melkkookketel en je ge bruikte een spatel om met de hand het ijs uit of over te scheppen. Dat is nu verleden tijd. Ik heb nu één machine waar ik er voorheen vier had. En die ene machine werkt sneller dan de oude vier bij elkaar. Het voorwerk is nog wel hetzelfde. Je bedenkt het recept en combineert de ingrediënten. De machine koelt het geheel, enzovoort. Maar als Afb. 5: Cees Crusio met links Gerard en rechts Wim Crusio, ca. 1965. Foto: collectie familie Crusio. Afb. 6: Crusio's IJssalon van Adrie Crusio, in het pand De Rode Molen [Wouwsestraat 44j, 1982. Foto: collectie het Markiezenhof, Cees Vanwesenbeeck [SWOP153j.

Periodieken

De Waterschans | 2015 | | pagina 8