Je hebt dan je eigen ingrediënten, een eigen recept,
een andere machine waarmee je het ijs maakt en
een andere machine waar je het ijs in bewaart.
"Het meeste heb ik echt van mijn vader
geteerd."
Toen Coen de firma van zijn vader Gerard over
nam en opnieuw vernieuwde, was zijn groot
vader Cees niet meer in leven, toch hebben
Gerard en zelfs Coen na hem lang op de 'ou
derwetse' manier gewerkt met de inmiddels
gedateerde machines (afb.5).
Coen: Er was een grote melkkookketel en je ge
bruikte een spatel om met de hand het ijs uit of
over te scheppen. Dat is nu verleden tijd. Ik heb
nu één machine waar ik er voorheen vier had. En
die ene machine werkt sneller dan de oude vier
bij elkaar. Het voorwerk is nog wel hetzelfde. Je
bedenkt het recept en combineert de ingrediënten.
De machine koelt het geheel, enzovoort. Maar als
Afb. 5: Cees Crusio met links Gerard en rechts Wim Crusio, ca. 1965. Foto: collectie familie Crusio.
Afb. 6: Crusio's IJssalon van Adrie Crusio, in het pand De Rode Molen [Wouwsestraat 44j, 1982. Foto: collectie het Markiezenhof,
Cees Vanwesenbeeck [SWOP153j.