de machine klaar is, hoef ik alleen maar aan een hendel te trekken en het ijs komt er schepklaar uit. Voorheen moest ik het ijs er met de spatel uithalen en dat is erg arbeidsintensief. Vorige generaties ijsmakers hadden vaak versleten schouders en last van een pijnlijke nek. Daar begon ik ook al last van te krijgen, maar dertig vond ik erg vroeg om al lichamelijk versleten te zijn. Vandaar dat ik de overstap naar de nieuwe machines heb gemaakt. Ook Gerard Crusio is nog actief in de zaak. Coen: Mijn vader draait nog één keer in de week ijs als ik vrij ben. Sinds we de nieuwe machines hebben die veiliger zijn, omdat ze zijn voorzien van een gesloten systeem, draait ook onze bedrijfs leider Joeri twee dagen per week ijs. Dankzij de snelle machines en de extra hulp hebben we niet alleen iedere dag vers ijs, maar is er ook tijd vrij gekomen om andere dingen voor de firma te doen. Gerard Crusio verbouwde de ijssalon voor het laatst in 1993. In 2010 koos Coen ervoor om het interieur van de ijssalon onder handen te nemen. Hij veranderde de koele ijssalon in een moderne en gezellige zaak, waarin een goed gebalanceerd interieur, slimme belichting en goede sfeermu ziek de boventoon voeren. Deze vernieuwingen sloten aan bij zijn instelling om er het hele jaar door een goed lopende zaak van te maken. Coen: IJssalons staan erom bekend dat zij een piek kennen in de zomerperiode en een daling in de winter. De keuze was om óf van half oktober tot half maart te sluiten en lekker op vakantie te gaan óf om er het hele jaar door iets van te maken. En voor dat laatste hebben we gekozen, maar daar was een grote verandering voor nodig. Het interi eur werd gedomineerd door veel lichte kleuren en wit marmer. Met die uitstraling trek je in de winter geen mensen aan. Ook in de zomer is het niet nodig, want als het echt lekker weer is, wil len de mensen toch liever buiten zitten. Dankzij de nieuwe inrichting komen klanten 's ochtends een kopje koffie drinken en ontbijten. Ook 's middags zijn er mensen die liever niet in de zon zitten en binnen komen. De gezellige inrichting waarvoor we hebben gekozen is het hele jaar door gewoon een slimme keuze. Nu hebben we bijvoorbeeld een slechtere zomer, maar is het nog steeds druk, om dat de gasten het binnen ook gezellig vinden en dat was vroeger niet het geval. Adrie Crusio verbouwde eveneens zijn ijssa lon in de Wouwsestraat 44 in de jaren 1990. Hij voegde zijn Crusio's ijssalon en Crusio's koffieshop (afb.6) samen en liet een uniforme winkelpui plaatsen. De ijssalon was succesvol. Adrie had echter geen opvolger en besloot om te stoppen. Coen merkte vanaf die tijd een dui delijke toename van klandizie in de avonden. Coen: De ijssalon zat voorin de straat en mensen waren zeker geneigd om daar 's avonds eerder naartoe te gaan. Desondanks hadden we het al- Afb. 7: IJssalon Crusio in Wouwsestraat 10, 1982. Foto: collectie het Markiezenhof, Cees Vanwesenbeeck [SWOP154].

Periodieken

De Waterschans | 2015 | | pagina 9