de machine klaar is, hoef ik alleen maar aan een
hendel te trekken en het ijs komt er schepklaar uit.
Voorheen moest ik het ijs er met de spatel uithalen
en dat is erg arbeidsintensief. Vorige generaties
ijsmakers hadden vaak versleten schouders en
last van een pijnlijke nek. Daar begon ik ook al last
van te krijgen, maar dertig vond ik erg vroeg om
al lichamelijk versleten te zijn. Vandaar dat ik de
overstap naar de nieuwe machines heb gemaakt.
Ook Gerard Crusio is nog actief in de zaak.
Coen: Mijn vader draait nog één keer in de week
ijs als ik vrij ben. Sinds we de nieuwe machines
hebben die veiliger zijn, omdat ze zijn voorzien van
een gesloten systeem, draait ook onze bedrijfs
leider Joeri twee dagen per week ijs. Dankzij de
snelle machines en de extra hulp hebben we niet
alleen iedere dag vers ijs, maar is er ook tijd vrij
gekomen om andere dingen voor de firma te doen.
Gerard Crusio verbouwde de ijssalon voor het
laatst in 1993. In 2010 koos Coen ervoor om het
interieur van de ijssalon onder handen te nemen.
Hij veranderde de koele ijssalon in een moderne
en gezellige zaak, waarin een goed gebalanceerd
interieur, slimme belichting en goede sfeermu
ziek de boventoon voeren. Deze vernieuwingen
sloten aan bij zijn instelling om er het hele jaar
door een goed lopende zaak van te maken.
Coen: IJssalons staan erom bekend dat zij een
piek kennen in de zomerperiode en een daling in
de winter. De keuze was om óf van half oktober tot
half maart te sluiten en lekker op vakantie te gaan
óf om er het hele jaar door iets van te maken. En
voor dat laatste hebben we gekozen, maar daar
was een grote verandering voor nodig. Het interi
eur werd gedomineerd door veel lichte kleuren
en wit marmer. Met die uitstraling trek je in de
winter geen mensen aan. Ook in de zomer is het
niet nodig, want als het echt lekker weer is, wil
len de mensen toch liever buiten zitten. Dankzij de
nieuwe inrichting komen klanten 's ochtends een
kopje koffie drinken en ontbijten. Ook 's middags
zijn er mensen die liever niet in de zon zitten en
binnen komen. De gezellige inrichting waarvoor
we hebben gekozen is het hele jaar door gewoon
een slimme keuze. Nu hebben we bijvoorbeeld een
slechtere zomer, maar is het nog steeds druk, om
dat de gasten het binnen ook gezellig vinden en dat
was vroeger niet het geval.
Adrie Crusio verbouwde eveneens zijn ijssa
lon in de Wouwsestraat 44 in de jaren 1990.
Hij voegde zijn Crusio's ijssalon en Crusio's
koffieshop (afb.6) samen en liet een uniforme
winkelpui plaatsen. De ijssalon was succesvol.
Adrie had echter geen opvolger en besloot om
te stoppen. Coen merkte vanaf die tijd een dui
delijke toename van klandizie in de avonden.
Coen: De ijssalon zat voorin de straat en mensen
waren zeker geneigd om daar 's avonds eerder
naartoe te gaan. Desondanks hadden we het al-
Afb. 7: IJssalon Crusio in Wouwsestraat 10, 1982. Foto: collectie het Markiezenhof, Cees Vanwesenbeeck [SWOP154].