gevraagd om achter het huis een bakkerij te bou wen.22 Over de nieuwe Locatie van de chocolaterie voor Kees hoefde Willem niet lang na te denken: op 28 januari kocht hij van de bijna 70-jarige win kelierster Maria J.E. de Graauw haar winkel met bovenwoning aan de Wouwsestraat 10.23 Voor beide partijen was het een gunstige deal: Maria had bij de verkoop laten vastleggen dat ze de rest van haar leven een gedeelte van het bovenhuis gratis mocht bewonen en Willem kreeg voor een goede prijs een winkelpand op een prima locatie. Na een inwendige verbouwing opende de zaak nog datzelfde jaar. Kees trouwde in februari 1954 met Annie Jordans en nam niet veel later de winkel voor eigen rekening over. Het pand zelf bleef nog tot in 1962 eigendom van zijn vader. In 1958 trok Willem zich terug uit het zakenleven en droeg hij ook zijn ijsmakerij over. Het pakhuis met bovenwoning op de hoek van de Weverskat en de Minderbroederstraat hield hij eveneens nog jarenlang in zijn bezit.24 Vanwege de toenemende vraag naar ijs vanuit het winkelend publiek, besloten beide broers haLverwege de jaren zestig hun assortiment van ijsproducten uit te breiden en te stoppen met de verkoop van snoepgoed. De ijsbereiding werd van de fabriekjes verplaatst naar hun daartoe aange paste panden aan de Wouwsestraat. Kees verbouwde zijn zaak als eerste in 1964 en heropende als IJssalon Crusio in februari 1965. Zijn broer begon zijn verbouwing eind 1965 en heropende Crusio's ijssalon in het voorjaar van 1 9 6 6.25 Vier jaar later kocht Adrie de beneden verdieping van zijn buurpand op nummer 42 en richtte die in als Crusio's koffieshop.26 Zoon Wim, die al van jongs af in de zaak meewerkte, werd begin jaren tachtig eigenaar van het bedrijf. Hij voegde in 1987 beide panden samen en ver nieuwde het interieur. De twee ouderwetse win kelpuien verving hij door één strakke pui (afb. 7).27 Wim had geen opvolger in zijn familiekring en sloot, na een carrière van ruim veertig jaar, zijn ijssalon in 2002. Ook Gerard, de jongste zoon van Kees en An nie, leerde het ijsmakersvak in de praktijk van zijn vader. Met echtgenote Tineke werkte hij van het begin van de jaren tachtig samen met zijn ouders in hun ijssalon. In die periode deden ze meermaals mee aan de strijd om de Nederland IJscoupe op de Horecava, een vakbeurs voor ho- recaprofessionals. Gerard won in 1981 de eerste prijs met zijn cre- atie Coupe Tartufo: twee bolletjes vanille-ijs in warme chocoLadesaus, door cacao geroLd en ge garneerd met slagroom en een slagroomtruffel, met twee wafeltjes en een galette (een dun cho colaatje) (afb. 8). Tineke, die ook de finaleronde had gehaaLd, was het jaar daarvoor tweede ge- worden.28 IJssalon Crusio vernieuwde eveneens in 1987 zowel de winkelpui als het interieur.29 Gerard en Tineke namen in het begin van de ja ren negentig de zaak over.30 Zij zijn op hun beurt in 2010 opgevolgd door zoon Coen en zijn partner Kiona. De salon werd daar na grondig verbouwd en gerestyled. Men kan er sindsdien niet alleen als vanouds terecht voor ijs maar tevens, in een aparte koffiebar, voor de be tere koffie en thee met in huis gemaakt koekje of taart. In 2014 werd een eigen theemerk Crusio-T, een selectie van Kiona Malinka, geïntroduceerd. Voor die selectie bezoekt Kiona, Nederlands Afb. 7. Crusio's ijssalon aan de Wouwsestraat 42-44 in 1990. Foto West-Brabants Archief, collectie Beeld Bergen op Zoom, SWOP227. De Waterschans 3 - 2017 148

Periodieken

De Waterschans | 2017 | | pagina 44